Wednesday, September 18, 2013

Pati Delima & Peanut Candy di Johor - COD

Assalamualaikum readers...

Lama tak update blog due to macam2 hal.huhu..

Anyway just quick update, for those berminat untuk dapatkan  PATI DELIMA GULSAN & PEANUT CANDY, di kawasan Johor Bahru / Skudai (COD) boleh contact directly with my Husband (Awi) - 0197507874. 

PATI DELIMA
1 botol = RM15
1 karton = RM288 (rm12/botol). 

PEANUT CANDY
500g = RM 15
1kg onwards = RM 25


Kalau nak jadi pengedar, sgt2 lah di alu2 kan.

Itu saja buat masa ni. Jumpa lagi, daaa..


Assalamualaikum :)

Wednesday, July 3, 2013

Ramadhan Sale - Kurma Ajwa

Assalamualaikum , Hi all,

Sempena Ramadhan bakal menjelang, saya juga ada menjual kurma Ajwa untuk anda semua! :)

 Khasiat Kurma
Buah kurma sebagaimana diketahui memang mempunyai khasiat perubatan tertentu seperti meningkatkan kadar gula darah dan mengubati katarak pada mata dengan memakan paling sedikit 3 buah kurma selama beberapa bulan.
Kurma memiliki banyak sekali khasiat yang baik bagi kesihatan kerana memiliki kandungan vitamin A, kalsium dan besi yang tinggi. Sesuai untuk berbuka puasa kerana tubuh memerlukan karbohidrat dan gula (glucose) yang sememangnya banyak terkandung dalam buah kurma. Pada kurma selain rasa manis juga mengandung karbohidrat yang mudah dicerna tubuh. Oleh karena itu kurma sangat digalakkan dimakan ketika berbuka puasa agar tubuh menjadi cepat pulih atau segar seterusnya memberi tenaga segera kepada tubuh.

Kurma seumpama ‘buah ajaib’ seharusnya dijadikan juga pilihan makanan kudapan atau menggantikan makanan ringan yang rata-rata mengandungi karbohidrat, garam, lemak dan gula berlebihan yang boleh membawa pelbagai jenis penyakit. Rasulullah SAW sendiri mengangkat tinggi taraf buah kurma kerana mempunyai nilai-nilai kesihatan yang baik termasuk kandungan kalori dan karbohidrat yang mudah dicernakan oleh tubuh.
Kurma Ajwa
Terdapat 1,400 jenis kurma di seluruh dunia dan daripada jumlah itu, kurma Ajwa merupakan yang paling dikagumi. Kurma Ajwa dianggap sebagai yang terbaik di dunia dan sangat istimewa terutama bagi kaum Muslim kerana kurma berkenaan mempunyai berbagai khasiat dan ia merupakan kegemaran Nabi Muhammad Sallallahu A’laihi Wasallam.
 Ajwa sejenis kurma berbentuk hampir bulat dan sedikit kecil dengan warna kehitaman selain texturnya tebal lembut dan kering. Rasanya tidak terlalu mengigit seperti jenis kurma lain dan banyak ditanam di persekitaran Madinah.

Sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa yang makan pagi dengan tujuh butir kurma Ajwah, maka tak akan mencelakainya racun dan sihir dihari itu”. (Riwayat Shahih Al-Bukhari)

Hadis ini menjelaskan bahawa kurma Ajwa boleh mengatasi racun dan sihir, mungkin kerana kandungan yang ada di dalam kurma ini yang menyebabkannya. Bagi yang memakannya akan beroleh keberkahan, disebabkan penanaman asal kurma ini telah bersentuhan dengan tangan Nabi SAW yang mulia.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Harga:
500g : RM65
1.0kg : RM 120
C.O.D - Skudai , Angsana , Shah Alam, Klang

Berminat? SMS ke 0193877874/0192350981

Pemakanan Sunnah Ibu Mengandung dan Mengatasi Jaundice / Demam Kuning

Assalamualaikum & Hi all readers, 

Perkongsian dari facebook, untuk kebaikan bersama. Khasiat Madu, Susu kambing, Pati Delima, Kurma, Buah Tin, Minyak Zaitun, di samping amalan2 yang lain. 


---------------------------------------------------------------------------------------

Perkongsian ilmu mengenai Jaundice oleh Ustaz Wan Asrul Al-Aydrus.


Bila saya baca, tergamam sekejap kerana semua yang diceritakan oleh ustaz semuanya terkandung dalam QASEH.

Sila baca yer..

NEONATAL JAUNDICE
Apabila menyentuh tentang kelahiran baru, sering kali sang faqir dihubungi oleh ibubapa yang sedang berusaha menangani masalah Kuning atau Jaundice yang berlaku pada bayi mereka.

AlhamduLILLAH, setakat ini, 2 orang putera dan seorang puteri sang faqir, tiada seorang dari mereka yang di’hinggapi’ dengan masalah jaundice (kuning), doktor atau jururawat yang menguruskan isteri tersayang dan bayi lazimnya agak ‘Ajib, apakah pemakanan atau amalan ibu kepada tiga orang anak ini, sehingga tiada langsung tanda kuning. Satu jawapan mudah yang dapat diberi BACK TO SUNNAH.

Setakat ini sudah hampir 35 soalan di dalam inbox PM sang faqir bertanyakan cara merawat jaundice, malahan ada yang memberi pendapat di dalam ‘wall’, bahawa jaundice ini sudah menjadi wajib kepada bayi-bayi yang baru lahir sekarang, adalah bagi pandangan jahil sang faqir, pendapat ini tidak sang faqir setujui, kerana jaundice ini akan terkena pada 6 dari 10 orang bayi yang dilahirkan (neonatal jaundice), bermaksud pasti ada sebab kenapa yang 4 lagi tidak terkena.

Adalah perlu kita ketahui, dalam Perubatan Islam konsep Al Wiqayah Khairun Minal Ilaj (Mengelak lebih baik dari merawat) dipegang. Hal yang sama juga perlu pada permasalahan neonatal jaundice.

Jaundice adalah dari bahasa Perancis iaitu ‘jaune yang bermaksud kuning.

Ianya melibatkan permasalahan sel darah merah manusia yang terurai menghasilkan partikel atau komponen yang dipanggil bilirubin. Ianya tidak larut air dan akan dibawa atau dihantar ke hati(liver) untuk diubah menjadi larut air.

Setelah itu akan dikeluarkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing berwarna kuning). Manakala sebahagiannya pula melalui najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuning-kuningan). Inilah Jaundice atau Kuning.

Ada dua sebab utama bayi terkena Jaundice, pertama kerana lemahnya sel darah merah bayi (fetal hemoglobin) dan keduanya disebabkan lemahnya sistem hati(liver) dek kerana belum cukup matang untuk menjalankan proses bilirubin tak larut air kepada bilirubin yang larut air.

Sebab-sebab lain selain dari yang di atas antaranya adalah kesan dari kelahiran menggunakan forceps (vakum), jangkitan kuman di dalam darah (sepsis), masalah ketidakserasian dengan darah ibu (Coombs Positive),Masalah enzim darah rendah (G6PD)- untuk permasalahan ini sehingga ke dewasa mereka yang menghidapinya tidak boleh memakan makanan yang terkandungnya purin yang tinggi, seterusnya hormon tiroid yang rendah, Masalah hati dan hempedu dan jangkitan virus rubella atau toxoplasma.

Serius atau tidak masalah ini, kelekaan atau kelalaian dalam merawat permasalahan ini, akan mendorong kepada fenomena kernicterus iaitu bilirubin yang tidak larut tadi menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang, boleh menyebabkan kematian atau kecacatan kekal, NauzubILLAH.

Dalam kepercayaan sesetengah kaum, mengaitkan masalah kuning dengan tabiat ibu atau ayah yang suka memakai pakaian berwarna kuning atau memakan masakan yang berwarna kuning semasa bayi dalam kandungan, hal ini sebenarnya agak tidak relevan, tetapi masih boleh di’terima dengar’ berbanding kalau mengaitkan masalah kuning dengan mambang kuning, itu lebih haru.

Perawatan di hospital atau secara allopathy melibatkan Terapi lampu (phototherapy) danExchange Transfusion (ET) – Proses penggantian darah.

Cuma di sini sang faqir lebih suka berkongsi dengan sekalian sahabat kaedah dalam Perubatan Islam untuk mengelakkan dan merawat jika sudah terkena.

UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :

1) Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis)

2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran)

3) Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari.

4) Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan.

5) Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari.

6) Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas.

7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin.


* Buat pengetahuan semua, isteri tersayang dan anak-anak tidak pernah mengambil apa-apa suntikan pelalian vaksin, dari hamil sehingga sudah besar bayi tersebut. Kerana sang faqir percaya, vaksin yang terbaik adalah MADU LEBAH. (Biarlah orang hendak panggil kolot molot, asal kita tahu dan yaqin apa yang kita amal serta lakukan)

BAGI MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH KUNING INI, ANTARA KAEDAH YANG BOLEH DILAKUKAN ADALAH :

1) Ibu perlu banyak memakan kurma dan menelan madu 1-3 sudu setiap pagi sepanjang tempoh menyusukan bayi, kerana susu ibu adalah yang terbaik untuk merawat masalah kuning, maka pastikan susu ibu tersebut terbaik keadaannya. Antara untuk memastikan jaminan kualiti susu ibu adalah kurma dan madu.

2) Titiskan 5-7 titis susu kambing ke dalam mulut bayi yang menghidapi masalah kuning tersebut.

3) Jika boleh, elakkan penjemuran kerana kulit bayi masih nipis dan kurang perlindungan, jika terpaksa jemur, maka dijemurkan pada waktu awal dhuha (jam 830pagi -930pagi) lebih dari waktu ini, kulit bayi sudah tidak dapat menerima kepanasan cahaya tersebut.

4) Bayi setiap pagi diberi hisapan madu dari jari ibu atau ayahnya. (Petua ini tidak tertakluk kepada masalah kuning sahaja, malahan kepada yang tidak punya masalah)

5) Buat urutan lembut di pelipis bayi (atas kening), dari pangkal mata dalam ke pangkal mata luar, sambil berselawat atau bertasbih, paling kurang 7x, setiap pagi. (untuk mengelakkan kuning naik ke kepala dan mengelakkan sawan)

Banyak lagi petua untuk ikhtiar menyelesaikan masalah kuning, cuma petua di atas sudah memadai dahulu. Diharap menjawab serba sedikit persoalan kalian.

Semoga ALLAH memudahkan urusan kalian.

InsyaALLAH Tohour.

Wassalam.

---------------------------------------------------------------------------------------


Tuesday, May 21, 2013

ALHAMDULILLAH :)

Pregnancy%20ticker
Alhamdulillah :)
Make a pregnancy ticker


Alhamdulillah.. as at yesterday's scan , my 2nd caliph already at 8weeks and 3 days. Hope our journey will be bless by Allah. May Allah protect us from any danger. Hope this time baby will come in full term.  Amin.

“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."


Amin. 

Wednesday, May 15, 2013

http://helptheminneed.blogspot.com/

Assalamualaikum readers,

I've created new blog, as my way to help them in need. Im not sure whether my post will able to catch people's heart out there, but i hope, real hope that that new blog will able to help them in any way they need.

So, if  you read this, please spare some of your time to peek into my new blog and give support!

http://helptheminneed.blogspot.com/

May Allah bless us always. InsyaAllah :)



Friday, April 12, 2013

Pati Delima Borong - Promotion

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum readers,

Offer of the month!

RM 276 for 1 karton (24 bottle) - RM 11.50 sebotol sahaja! 
* offer valid for C.O.D only  (Shah Alam / Klang / Skudai / Johor Bahru)
* nearest place ? add rm10/delivery - do contact us!

berminat? sila contact
- 0193877874 (Shah Alam/Klang) atau
- 0197507874 (Skudai/ Johor)

++ Notes ++
Pati Delima sesuai untuk Lelaki & Wanita

Cara pemakanan - 1 atau 2 sudu , pagi dan malam. Untuk gastrik , sila minum pati lepas  makan.



Monday, April 1, 2013

Berhijrah

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t


Selasa.2 Apr 2013.

2y6m23d saya bergelar isteri. 1y6m saya bergelar isteri & umi. Alhamdulillah, praise to Him. 

Namun..

Sepanjang perkahwinan kami, kami belum sempat duduk serumah. Kami dalam mode PJJ - Perkahwinan Jarak Jauh. Di sebabkan pekerjaan kami yg berasingan tempat. 

2013- Azam saya yg utama - nak menjadi seorang isteri & umi yang solehah. Tapi rasanya kalo berjauhan macam ni, susah skit nak mencapai azam tu. Kerana gaji, kami berjauhan. Tapi itulah dugaannya, zaman sekarang ni tipulah kalo kata boleh hidup semata2 cinta. Tapi saya akui, kalo cinta pada-Nya, InsyAllah dilengkap kehidupan dunia dan akhirat sana. 

Tetiba terlintas , terdetik dalam hati ni, nak berhenti kerja. Bile dengar si kecik tu hari-hari dok panggey semua org "ayah ayah", aduh.. rasa sayu plak. Rasa kejam pon ada sebab jauhkan anak dgn ayah. 

InsyAllah rezki Allah di mana-mana. Dan skrang, saya rasa saya nak berhijrah. 


Hijrah ke diri yg lebih baik. Jealous tgk muallaf pon boleh jadi lebih baik dari saya, muslim sejak dari lahir. Aduh, kerdil sungguh rasa diri ni. Mereka lebih yakin dgn Allah, dari saya yg telah di ajar tentang Allah & Rasul, tapi masih yakin dgn rezki yg di beri manusia.  Maafkan diri ini Ya Allah, sesungguhnya Kau la yg memberi rezki kepada siapa saja yg Kau kehendaki. 

Saya seorang isteri. Tugas untuk menjaga suami, susah & senang. Makin lama makin selesa dgn kehidupan weekend wife, itu yg merisaukan. Bak kata Saifulislam Perkahwinan jarak jauh (PJJ) adalah lumrah pasangan yang baru berkahwin. Tetapi hendaklah ada tempoh masa diikuti usaha untuk hidup bersama. Selepas rindu berjaya diatasi, ‘keselesaan’ saling berjauhan mula menjadi racun yang membinasakan!"


Ye, saya dah mula rasa keselesaan itu. Dan untuk mengelakkan lebih teruk, lebih baik saya menghindarkan. Niatku semata2 untuk Allah, mengikut syariat Islam. Saya yakin, Allah akan tolong. Allah ada di mana-mana.   

Doakan saya yer, mudah2an hasrat ini yg terbaik untuk diriku & keluargaku. 

Saya perlu Istikarah. Perlu tawakal dan yakin pada-Nya.

Ya Allah, berilah ku petunjuk jalan yang terbaik untuk diriku & keluargaku. Sesungguhnya Kaulah yg mengetahui segala kejadian di langit & di bumi. Amin Ya Rabbal Alamin..

Nak serious dlm online business, start with Pati Delima & Peanut Candy di Johor. siapa2 berminat  nak borong di area JB, Skudai roger2 ye.. Boleh bagi diskaun kalo beli banyak ;)

SMS/Viber : 0193877874 
email: awiena8184@gmail.com


Monday, January 7, 2013

AJL27

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

Nak borak pasal AJL27 plak. Ahad ritu.6 Jan 2013. Antara rancangan anugerah yg paling ditunggu2.

Lagu2 semua best2. Performance pon best.

Tapi..

Lagu peberet, Teman Pengganti tak menang Juara. Lagu kanak2 riang lak yg menang. huhu..
Tapi itu lah juri mungkin pandang lain, peminat lak pandang dari segi lain. Takpe la takde rezki, Black,Malique & RJ. Tapi serious lagu mmg mmg layak menang. Lirik die lebih bermakna , puitis, jarang lagu skrang gunakan terms2 yg macam tu.

Paperpon, congrats sebab menang Persembahan terbaik. That's proved that you've lotssss lotsss of fans tau!
Goodluck Malique! Teruskan berkarya! You're masterpiece!