Thursday, May 26, 2011

Karipap Oh Karipap

Untuk trimester pertama ni, alhamdulillah aku xde la kena morning sickness cuma selera makan yg agak terbatas. Since skrang dlm bedrest mode kat johor ni, so terkontang kanting la nak masak tghari.(Rindu mak masak :( ) Jadi, mmg xmasak la, hehe. Masak pon time abg nak balik rumah, tu pon kalo makan jarang la sepinggan unless kalo abg yg masak. :p

Tekak ni kadang2 nak berger, pastu nak jagung, so apa yg tekak ni nak layankan je janji makan. Mujur la takde kenan yg bukan2. so far semua boleh dicari atau dibuat sendiri.

Okeh, beberapa arini tekak rasa nak makan karipap. Kalo nak suh abg carik ptg2 ni jarang la ada jual kan. So inisiatif sendiri google la carik resepi karipap, tp xjumpa lak yg simple nye resepi. Last2, calling my mum mintak resepi. senang jer simple hehe. Ni resepi nye untuk yg 2-3 org makan je kot. (sikit je)

Doh
2-3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
1 sudu mentega (cairkan dgn air panas)
1/2 sudu garam (secukup rasa)


Inti
Sedikit daging cincang / daging potong dadu
3-4 Kentang (potong dadu)
1 sudu rempah kari (letak air skit)
Sedikit daun bwg dan daun sup.


Cara-Cara
1- Doh: Gaul mentega dengan tepung. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sampai dah jadi doh. Kalo dah jadi doh, xyah tambah air dah. Pastu letak garam .
*Kalo terlembik, pandai-pandailah tambah tepung.


2-Inti:
a) Tumis bwg besar , bwg putih, rempah kari  sampai kari masak.
b) Masukkan daging, kentang. Bahan ni leh digantikan dgn ayam, keledek, ikut suka.
c) Letak air secukupnye - untuk empukkan kentang ngan daging tu
d) Tunggu sampai masak dan semua empuk.
e) Tabur kan daun bawang dan daun sup utk bau wangi skit. (letak salah satu pon xpe, mana yg ada)


Pastu doh tadi, my mum's nye style die amik satu bahagian, gelek panjang2 pastu potong kecik2 cam mamak wat doh roti canai tu. Pastu canaikan die, gelekkan bulat2 satu-satu, letak inti and kelepet die. Kalo sapa2 yang tek reti kelepet tu, leh beli benda yg dah siap leh kelepet sendirik.
Kalo aku, puas lagi makan kelepet ngan tgn.

So skrang ni, tgh tunggu daging lembut. Doh dah siap. (Ni first time buat sendirik :p) Nanti dah siap, akan post gambar kat sini yer. Tungguuu....

Salam.

No comments:

Post a Comment