Thursday, May 26, 2011

Karipap Oh Karipap

Untuk trimester pertama ni, alhamdulillah aku xde la kena morning sickness cuma selera makan yg agak terbatas. Since skrang dlm bedrest mode kat johor ni, so terkontang kanting la nak masak tghari.(Rindu mak masak :( ) Jadi, mmg xmasak la, hehe. Masak pon time abg nak balik rumah, tu pon kalo makan jarang la sepinggan unless kalo abg yg masak. :p
Tekak ni kadang2 nak berger, pastu nak jagung, so apa yg tekak ni nak layankan je janji makan. Mujur la takde kenan yg bukan2. so far semua boleh dicari atau dibuat sendiri.

Okeh, beberapa arini tekak rasa nak makan karipap. Kalo nak suh abg carik ptg2 ni jarang la ada jual kan. So inisiatif sendiri google la carik resepi karipap, tp xjumpa lak yg simple nye resepi. Last2, calling my mum mintak resepi. senang jer simple hehe. Ni resepi nye untuk yg 2-3 org makan je kot. (sikit je)

Doh
2-3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
1 sudu mentega (cairkan dgn air panas)
1/2 sudu garam (secukup rasa)


Inti
Sedikit daging cincang / daging potong dadu
3-4 Kentang (potong dadu)
1 sudu rempah kari (letak air skit)
Sedikit daun bwg dan daun sup.


Cara-Cara
1- Doh: Gaul mentega dengan tepung. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sampai dah jadi doh. Kalo dah jadi doh, xyah tambah air dah. Pastu letak garam .
*Kalo terlembik, pandai-pandailah tambah tepung.


2-Inti:
a) Tumis bwg besar , bwg putih, rempah kari  sampai kari masak.
b) Masukkan daging, kentang. Bahan ni leh digantikan dgn ayam, keledek, ikut suka.
c) Letak air secukupnye - untuk empukkan kentang ngan daging tu
d) Tunggu sampai masak dan semua empuk.
e) Tabur kan daun bawang dan daun sup utk bau wangi skit. (letak salah satu pon xpe, mana yg ada)


Pastu doh tadi, my mum's nye style die amik satu bahagian, gelek panjang2 pastu potong kecik2 cam mamak wat doh roti canai tu. Pastu canaikan die, gelekkan bulat2 satu-satu, letak inti and kelepet die. Kalo sapa2 yang tek reti kelepet tu, leh beli benda yg dah siap leh kelepet sendirik.
Kalo aku, puas lagi makan kelepet ngan tgn.

So skrang ni, tgh tunggu daging lembut. Doh dah siap. (Ni first time buat sendirik :p) Nanti dah siap, akan post gambar kat sini yer. Tungguuu....

Salam.

Friday, May 20, 2011

Surprise! Part2

Salam readers,

Okeh. Sorry readers xdapat update hari yg dijanjikan , atas sebab sebab yg tak dapat dielakkan. Okeh, kite sambung cerita. Apa jadi erk masa labour day ritu. Syukur, penantian  kami selama hampir 10 bulan akhirnya dimakbulkan Allah. Alhamdulillah, aku disahkan mengandung 5minggu :)

Alkisahnye, beberapa hari sebelom disahkan, aku asyik sakit2 jer masa kencing. Aku suspect kena kencing kotor. Mula-mula malas nak jumpa doctor sebab nak cuba hilangkan dgn minum air banyak2, tp makin lama makin sakit sampai la ada kuar darah skit, so nak taknak maka ketemulah daku dgn doctor utk berubat. Benarnye, aku paling xsuke makan ubat.uhuhuh. Lepas few days makan ubat doc, still xbaik baik lagi. So kebetulan weekend aritu hubby turun , ktrg jumpa la doc kat kawasan rumah plak sebab makin teruk. Doc pon kasi la ubat antibiotik and masa tu kebetulan dah hari ke 42 tapi period masih tak turun lagik. So aku request nak buat UPT tp doc tu kata terlambat awal. So, aku pon hajatnye nak coba coba wat UPT sendiri kat rumah esoknye.

1st May
Bangun pagi tu, terus sambar UPT tapi xbitau hubby pon nak wat testing. Ye lah, dah macam rutin setiap bulan wat upt, so mcm dah lali sgt.heheh. Kali ni ntah macam mana mmg xrasa mcm mengharap sgt, mungkin sebab dah buat banyak kali kot, tatau la. Few seconds pas letak urine kat tester tu, tup tup aku nampak macam second line tu mcm muncul. Mula mula ingat mata aku yg silap, rasa cam nak lompat lompat dah dalam toilet tu. Terus settlekan mandi n tgk balik tester. Sah, ada 2line, for the first time! Yahoo!!
Masok bilik bitau husband, terkejut gak die, and of course la kami sgt2 happy especially aku ni ha.heheh. so pagi tu, siap siap terus g klinik, utk kompemkan. kat sana wat upt gaks, naik gak 2line. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.

Lepas doc kompemkan pon, aku wat lagi 2nd test esoknye sebab rasa mcm xpercaya lagi. Isnin, terus g jumpa doc kat kl, utk scan sebab aku rasa xkompem selagi xnampak. Doc scan dari atas, xnampak paper, risaunye hati, tapi bila scan dari bawah yeay nampak dah kecik nye kantung baby. Rasa nak nangis jer masa tu tgk baby (kantung), hehe. Masa doc print out pic baby tu, tenung je lama2 rasa cam miracle sgt2. Terus email kat hubby, tp rupa2nya die tatau mana satu kantung baby, hihih. lawak tol.

Morning sickness
Untuk minggu2 awal masa aku tau aku preggy, mmg xde alahan atau pening , muntah, loya2 ataupon morning sickness. Xde masalah makan, cuma selera suka nasi ayam jer. Nasi putih langsung xde selera. Agak bertuah sebab masih boleh drive g keje sendiri. Cuma skrang ni, harini genap la 8 minggu, selera makan makin takde, maka badan pon makin lemah, pening2 sebab tak cukup makan. Nak masak apatah lagi, tgk makanan pon dah takde selera tapi kesian baby. So gagahkan juga carik makanan yg aku leh bangkitkan selera.

Skrang ni aku tgh bedrest kat Johor, kenapa bedrest? Nanti next post diceritakan. Moga readers doakan kesihatan yg terbaik untuk aku & baby yer ;)

"Ya Allah, semoga zuriat yg bakal lahir ini menjadi anak yg soleh & solehah kelak. Moga aku dikurniakan kesihatan yg baik sepanjang tempoh kehamilan ini. Amin"

Sunday, May 15, 2011

Surprise! Part1

Salam readers,

Sebulan sekali update blog gara-gara kemalasan tahap gaban. Kerja yg sangat bz, sampaikan dah taktau nak buat yg mana satu. Last2, lepak kat forum RH jer. Sejak2 dpt berita yang sgt2 menggembirakan hati masa labour day aritu, mmg dah makin kerap berkunjung ke RH ~ nak menuntut ilmu :)

Apa erk surprise tu? hehe, rasanya malam ni mcm xsempat nak update sebab mcm banyak je nak bitau kat sini. Insy, esok saya annouce, tp mungkin ada yg dah boleh guess kot. hehe, di sebabkan kemengantukan yg melanda diriku ini, kite sambung Part2 esok ~ dgn paparan yg lebih menarik :)

Selamat malam readers. Jumpa esok, insy.

Assalamualaikum :)