Sunday, December 23, 2012

Ayat Ayat Cinta - Rossa

Layan... [ jiwa kacau mode ]


Desir pasir di padang tandus 
Segersang pemikiran hati 
Terkisah ku di antara cinta yang rumit 

Bila keyakinanku datang 
Kasih bukan sekadar cinta 
Pengorbanan cinta yang agung 
Ku pertaruhkan 

Maafkan bila ku tak sempurna 
Cinta ini tak mungkin ku cegah 
Ayat-ayat cinta bercerita 
Cintaku padamu 
Bila bahagia mulai menyentuh 
Seakan ku bisa hidup lebih lama 
Namun harus ku tinggalkan cinta 
Ketika ku bersujud 

Bila keyakinanku datang 
Kasih bukan sekedar cinta 
Pengorbanan cinta yang agung 
Ku pertaruhkan 

Ketika ku bersujud

Wednesday, December 19, 2012

Pati Delima...Owhh pati delimaa

Bismillahirrahmanirrahim..

Salam reader..

Alhamdulillah, sambutan dgn pati delima agak menggalakkan.. dah almost 20 carton kot rasanya terjual dlm masa 2-3bulan nie. mostly dpt sambutan di Johor area. thanks buyers.

Insy, tak rugi beli pati delima nie. Based on  my experience mmg bagus untuk kesihatan dalaman. Kesan yang ketara period aku makin regular , alhamdulillah. tak perlu nak consume metformin, leh je makan makanan sunnah kan :)

So, korang2 taknak ke try rasa pati nie? In terms of rasa, cam masam2 skit, ermmm...lebih kurang cam ribena yg takde gula. Kesan insy dlm sebulan (dlm sebotol stgh - kalo aku la), dah nampak kesannye.

Cam sorang customer ni, mak die mmg minum pati delima atas saranan doctor sebab kencing manis, and berjaya turunkan kencing manis tu. but then, doc jual tau je la kan... mahal skit. but then, doctor sendiri dah recognized dan iktiraf pati ni as alternatif.. better than drugs kan?

so sapa2 berminat roger2 lah daku, just drop your email / contact no kat page ni or page pati delima tu itself sebotol aku jual RM15. OR SMS je aku .

more qty, lesser price. ;)

-- Thanks to my husband coz tolong menjual juga. Lurve you! --


Friday, November 9, 2012

Anugerah Skrin 2012 - ASK2012

Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum w.b.t,

Tak tau plak malam ni ada anugerah skrin ni. huhu. nampak sgt dah lama xtgk tv. asal balik je, tgk si kecik tu, tido trus. alang2 dah esok cuti, berjaga skit la ini malam.

Alkisahnya, tema ASK12 ni ala2 fantasi gitu. mula2 intro dah agak murah dan suram. pastu ehh, cam ada putera putri raja plak. raja2 atas kayangan kot..kire diorang ni ibarat host tetap la. pastu ada plak nenek kebayan dtg nak ceritakan pasal kisah cinta Arjuna & putri anastasia. so bile die cerita, akan pegi plak scene adi putra+rita rudaini+fizz fairuz. scene arjuna anastasia ni bagi aku best, x memboringkan. pastu bile nak announce pemenang lak, nanti ada la datuk bendahara jadi pengantara panggil host jemputan utk annouce. haa, part ni pon aku suke sebab host jemputan datang as watak2 dongeng. abesnya dgn umie aida dtg as permaisuri. end with nyanyian ala2 koir (kot) dari semua artis jemputan.

Ni antara pelakon2 ASK12 - yg utama je la aku hingat.
Raja - Datuk Rahim Razali
Putera - Awal
Puteri - Neelofa
Arjuna - Adi Putra
Putera jahat - Fizz Fairuz
Ptri. Anastasia - Rita Rudaini
Nenek kebayan - Umie Aida
Bendahara - Harun Salim Bachik
Magic mirror - Abon

Overall konsep ada, idea menarik cuma part execution tu kurengg skit.. lagu agak suram, part raja ngan putraputri tu lagilaa boring. maybe pelakon die agak tak sesuai. kurang penghayatan. bertahan sebab nak tgk persembahan ngan part arjuna tuh.

apa2 pon ni hanyalah pendapat peribadi semata2. harap ASK dpt dipertingkatkan di tahun2 hadapan.

p/s: nora danish sgt cute jadi hanglipo. akui even xbrape minat die. :)

Monday, November 5, 2012

Alhamdulillah

Bismillahirrahmanirrahim....Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum w.b.t ,

Alhamdulillah, Pati Delima dah masuk kotak ke-3. Peanut Barley plak hubby aku dah beli untuk kotak ke-6 rasanya. Setiap kali balik Johor ktrg borong siap2 nak bawak balik g stock sana. Tak sangka ramai jugak berminat. Boleh bukak kedai kat rumah ni. heheh.. mana tau rezki leh dok skali ngan hubby wat online business je kan.

Korang korang, xnak rasa ke Pati Delima / Peanut Barley nie? Sedapp ooo.. Pati Delima cam rasa ribena gitu tapi khasiat nye lagiii banyak tau :)

Peanut barley plak sedap kalo dok kunyah2. Takpon ada org buat door gift masa kenduri kendara. Xmahal pon, dlm sekilo baru RM 25 dlm tu xsilap ada dlm 80 pcs.

Aku dulu pon, pati delima ni try beli sebab org kata bagus untuk perempuan. bile baca, ada untuk org yg mencuba untuk hamil dan leh stabil kan hormon. So torai la sebotol. Dah 2 kali period baru perasaan, period aku makin regular, dari hampir 2 bulan cycle, die awal jadi sebulan lebih. pastu yg last sebulan ye dah period. Baru dok terfikir yg aku mungkin hormon dah stabil sejak aku consume pati nieh. So xperlu la makan   ubat doctor :) Alhmdlah, harap2 rezki untuk 2nd baby adalah dlm masa sebulan 2 nie. :) Dalam masa sebulan ni jugak , perasan kot aku kerap g toilet utk process perkumuhan* heheh.. rasa rigan skit badan. kulit muka pon macam dah xberminyak sgt, tp xsampai tahap JLo lagik la..hahah

So apa macam. mau torai sebotol? Murah2 je.. RM 15 sebotol. Peanut Barley RM13/500g.



Sunday, October 21, 2012

Nutritionist's Choice Cookbook - Resepi untuk bayi - kanak2 prasekolah


Assalamualaikum dan salam sejahtera 

Sejak si kecik ni dah start makan, aku pon merajinkan diri mengoogle resepi yg sihat dan sesuai dgn die Hajat di hati nak bagi die homemade food selagi mampu..Then satu hari kat opis , IJN datang wat cam show (bloodtest, etc).  dok belek2.. Yes! jumpa buku yg dicari, alhamdulillah. member kata kat ijn je leh dpt. so rezki, jumpa jua.. terus borong untuk kengkawan.

Ha ni la die... choice cookbook. banyakk oo resepi.





Salah satu resepi yg ummi die pon terliur juge.hehe










Ada jugak tips untuk handle anak2 yg susah nak makan nie. and ada macam2 lagi tips. 






Pe kata dapatkan buku ni, sayangkan anak, masak yg sihat untuk die kan..


Buku masakan pilihan pakar pemakanan untuk anak2 anak kite semua. Lebih 60 resepi untuk bayi, kanak kanak 2-4 tahun dan kanak-kanak prasekolah.  

Dalam dwibahasa, bahasa Melayu and English. Bukur bergambar & berwarna. Sangat menarik. Ada tips untuk pemakanan anak2 kite. Resepi yang sihat, juga disediakan kandungan nutrient untuk setiap hidangan.

Owh ya, kalo nak order kat saya pon boleh.

Book is rm 20. with postage pos laju RM26 25 (diskaun singgit)

awiena8184@gmail.com. 

Monday, October 15, 2012

Rindu

Assalamualaikum w.b.t , Selawat ke atas Rasulullah s.a.w.

Hari ni rasa cam tak kena je semua. Keje xde mood. Hati gundah. Gelisah. Tak keruan.

Duh....

Aku rindu..rindu dgn suami.rindu dgn si kecik, shafy.

Ya Allah berkatilah hidup kami Semoga kami sentiasa dalam peliharaan dan perlindunganMu.

Amin.


Saturday, October 13, 2012

Mencuba Kecil-Kecilan

Salam readers,

Start bulan ni rasa nak mencuba berbisnes kecil-kecilan. Betullah rasa segan menguasai diri. Apa2 pon kena mencuba kalo tak tak tahu kan? Skrang ni cuba jual benda yg aku suka makan

1- Barley Peanut Candy (serius sedap)
2 - Pati Delima Gulsan (mmg berkhasiat)

Semoga dipermudahkan urusanku di dunia & di akhirat kelak.InsyaAllah. Amin.


p/s:  try la beli. insy sedap :)

Sunday, September 30, 2012

Teman Pengganti - Malique & Black

Can't help it. So addicted with this song. In LOOOVEEEE with this masterpiece!

Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti


Official TEMAN PENGGANTI video




Sunday, July 22, 2012

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t.


Alhamdulillah, masih dipanjangkan usia, dipinjamkan nafas untuk terus kan kehidupan di dunia ini. Dah hari ke-3 berpuasa , pertama kali dgn si kecik , dan masih dikuatkan untuk terus menyusukan dan mengepam. Walau aku belom mampu menyusukan 100% susu ibu, namun akan digagahkan jua untuk memberi yg terbaik untuk si kecik. 


Sgt suke bulan ramdhan! Sebab apa? Macam2 sebab kan? Sebab leh berbuka sedap2, sebab pas puasa leh Raya, sebab ada bazar ramadhan, sebab terawih,  sebab itu , sebab ini kan?

Tapi untuk aku, aku suke dan tak sabar nak jumpa ramadhan, sebab.. bulan ni la bulan yg paling tenang untuk aku, aku lebih suke ramadhan dari syawal. Tahun lepas aku cam sia2 kan, rugi sangat , nyesal pon ada jugak. Hurm, harapnye kali ni aku lebih kuat untuk beribadah pada-Nya.

Bila masuk bulan puasa jugak , umpama pintu rezki untuk sesetengah org. Erm, rasanya macam nak try berbisnes kecil2an jugak le..leh carik side income kan. hehe

Untuk semua.. Selamat Menyambut Ramadhan 1433H / 2012. 


" Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah perjalananku pada bulanMu yg mulia ini. Kuatkanlah imanku, pimpinkanlah aku ke jalanMu, jalan org-org yg bertakwa. Murahkanlah rezki kami suami isteri, rezki susu ibu untuk anakku, rezki keluarga ku. Semoga puasa kali ni lebih manis, lebih berkat lebih bermakna dari yg sebelum2nya.. Amin " 

Tuesday, July 10, 2012

2nd Anniversary

Assalamualaikum w.b.t,
Bimillahirrahmanirrahim..


Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.


Alhamdulillah,diam tak diam dah 2 tahun usia perkahwinan kitorang. Syukur, dikurniakan zuriat yg sangat comel, pengikat kasih sayang kami.


10-July-2010 - Sah aku menjadi isteri nye dgn sekali lafaz. Even majlis agak tidak berjalan seperti yg sepatutnya, alhamdulillah segala berjalan dgn lancar.


Now, it's been 2 years bergelar isteri. Sekejup je masa berlalu.


Still, aku masih jauh dengan die. Terfikir nak berhenti kerja, tapi boleh ke aku ? huhu, dah biasa keje.
Ntahlah.. Ya Allah, tunjukkan kan aku jalan yg terbaik untuk aku teruskan.Sesungguhnya Kau la Maha Mengetahui yg terbaik untuk hamba-hambaMu. Amin.


Ya Allah Ya Tuhanku, Engkaulah Maha Pengasih Lagi Maha Mengasihani,
Engkaulah Yang Mengetahui apa yg di Langit dan di bumi, Segalanya berjalan dengan kehendakMu.


Ya Allah Ya Tuhan kami,
HambaMu ini mengharapkan redhaMu dalam perjalan hidup ini,
Rahmatilah perkahwinan kami,
Murahkan dan berkatilah rezki kami,
Berikanlah kami kesihatan yg baik untuk kami terus beribadat kepadaMu,


Ya Allah Ra Rabbi,
Kukuhkan ikatan perkahwinan kami,
Kuatkanlah iman dan takwa kami,
Ceriakanlah rumahtangga kami,
Pimpinlah kami ke jalan orang-orang yg bertakwa,
Lindunganlah kami dgn rahmat-Mu


Sesungguhnya hambaMu ini mengharapkan keredhaanMu dlm kehidupan ini.

ا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
“Bahawa tidak ada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim”

Wednesday, June 27, 2012

Weaning

Bismillah..

Assalamualaikum w.b.t all readers.

Another few days for my lil caliph MSZ to start his first solid food. wuhuu! Excited jugak! Puree Puree, here we come.. :D

Tuesday, June 19, 2012

It's been a long time..

Assalamualaikum...

It's been 6months since my last post, looking back feel kinda regret because not so much story about him during NICU time. Gosh, hope still can recap those memory so that i can tell him how strong he was!

Now my lil caliph already 8months (c.a 5m), moving to 9month , c.a 6m. And....it's time to start on solid food! as advised by our Paed's doctor. Yeah! Not a happy Yeah tho. Having history of stoma before, honestly i'm quite / very scared. Will he able to digest? Will he having any allergic? Will he this, will he that. Too many to think. 

But, different with my husband, he's so eager to wean him. Well, we did gave him food tasting few times these few weeks, grape or apple. And seems that he's love it much! Again, i still stick for his corrected age. So, wait till 4th July k honey. :)

With solid meals right around the corner, guess it's time for me to start preparing all the things needed (owh shopping time :p) ,  also i need to read lot's of stuff about weaning premature baby. Precautions better than cure rite. 

Wish us luck peeps!

Owh ya, update on his development.
-- Drink 4-5 oz / bottle x 6 times per day
-- Able to play around with others (laughing , so cute!)
-- Baby talk aaa,baaaa, gagag
-- Rolling over

Tuesday, January 17, 2012

Room In!

Assalam readers,

Alhamdulillah, sudah boleh room in dgn baby!!! Sgt2 happy..

Gonna post about the experience and lil story bout my  missing laptop :( later on yeah..

Currently, bz - at work.

C 'ya, Salam.

Monday, January 9, 2012

Selamat Tahun Baru 2012!

Assalamualaikum...Hi all,

It's been a while since my last post. Giler malas punya pasal.

First of all, Happy New Year 2012 peeps!! Yee, mmg dah berkurun tapi still nak wish jugak :D

New year, new resolution. Haih.Every day pon kena ada new resolution. So that we can be a better person day by day, right?

Well, 2011 was a Great year for me..being pregnant is one thing..and of course being an Ummi to my wonderful , strong baby! I'm an Ummi to a preemie - born at near 27weeks. And he's survive. Such a strong boy and i'm very proud of him!

It's already 3mo+ , and he still in NICU care. Lots of up and down i've been through these 3months.  I've learn a lot throughout these wonderful yet challenging journey. Alhamdulillah, i'm getting stronger day by day.

Ujian dari Allah, pasti ada hikmah dah kemanisan nya.. Bersabar dan teruskan bertawakal dan berdoa pada-Nya. Amin.

That's what we called life. 

Owh yeah, before ended here, baby's current weight = 1.78kg. Done closure of stoma on 5/1/2012 (1.72kg), and already start feeding at 3cc/3hr. Wish you get well syg!

Continue later ya..