Friday, October 21, 2011

Diary of Muhammad Shafy Zakwan :)

Salam,

Terfikir nak buat daily update pasal my baby progress dalam blog ni few days ago, tapi sampai rini xterbuat buat. Untuk rujukan masa depan, nanti bile baby dah besar boleh la imbas kembali saat2 die berjuang. Want to show him how strong he was and how proud my hubby and i with him.
* Kena rajinkan tulang bile dah jadi ummi nie.hehe.

Almost 3weeks baby dalam NICU. Nak wat daily update untuk minggu-minggu lepas macam tak tak boleh recall sgt (tuh la taknak buat entry awal2, kan dah lupa). Tapi aku cuba summarize kan mana yg termampu.

Day 1 (02/10/2011) - Ahad
 - Assalamualaikum, Selamat datang ke dunia anakku syg, Muhammad Shafy Zakwan.
- T.O.B : 11:53PM , DEMC Specialist Hospital Shah Alam. Normal delivery (alhamdulillah)
- Birth Weight : 900g (Gestational age , umur kandungan : 26-27weeks)
- Warded at NICU, DEMC
- Baby weight 970g

Day 2 (03/10/2011) - Isnin
- Aku discharge from DEMC. Baby transferred to NICU, HUKM Cheras.
- Jumpa baby pagi tu, my first visit. Rasa sedih sgt tgk baby berselubung dgn wayar. Berdoa agar baby selamat. Amin
- Malam , lepas discharge terus pergi HUKM tgk baby , as well as bagi sample darah in case HUKM perlukan.
- Environment yang sgt janggal. Sebelum jumpa baby kena basuh tangan dengan cara yang betul dulu. Nurse ajar step by step. Thanks misi!
- Yang bestnya NICU HUKM tak ada waktu melawat, anytime BUT PARENTS ONLY. Untuk menjaga babies dari bebas terkena jangkitan.
- Baby weight 970g

Day 3 (04/10/2011) - Selasa
- Petang tu pergi HUKM lagi jumpa baby dengan hubby. Stay sana around 2-3 hours kot.
- Jumpa MO team yang bertugas , and prof yang in-charge. Prof Rohana. Prof and MO bagi serba sedikit penerangan pasal baby and sebarang info yang berkaitan with premature baby.
- Nurse ajar cara nak kuarkan susu. Ingat aku takde susu, rupanya2 banyak juga. Alhamdulillah rezki baby.
- Baby dah start minum susu 1cc / 4hour
- Baby weight 970g

Day 4 (05/10/2011) - Rabu
- Arini tak dapat jumpa baby sebab dinasihatkan berehat dulu.
- 1st day pantang, pakai bengkung dan mengurut. Urut kena 3hari. Sakit oo masa urut kat tut!!
- Miss my baby a lot! Pump susu, hubby pergi hantarkan.

Day 5 (06/10/2011) - Khamis
- Sambung urut untuk hari ke-2.
- Lepas urut, lepas lunch jumpa baby. Degil nak tgk baby jugak sebab rindu sangat sangat.
- As usual , bawak susu yang di pam untuk kasi baby minum.

Day 6 (07/10/2011) - Jumaat
- Lepas Jumaat, pergi JPN Shah Alam kunun2 nak register kan nama. Tup tup kena bawak jugak buku pink yang masa mengandung tu. Buku tu kat HUKM, so decided datang balik esoknya.
- Actually nama pun tak confirm lagi, ada sehari lagi untuk isi form tu.
- Pastu terus pergi HUKM jumpa baby lagi. Macam biasa stay dalam 2-3jam


Day 7 (07/10/2011) - Sabtu
- Hubby pergi JPN sendiri untuk register nama. Akhirnya hari ke-7 baru jumpa nama yg berkenan di hati. Harapnya die menjadi anak yg cerdas, yg berjiwa suci dan terpuji. Amin.
Muhamamd = Yang Terpuji
Shafy = Yang suci, Murni, Bersih
Zakwan = Yang cerdas
- Seminggu sudah menjadi seorang ummi :)

Minggu ke-2 akan di update in next post. Tungggu yaaa ;)

Tuesday, October 18, 2011

New routine in my life

Salam,

Alhamdulillah, its been 18th day since he's become part of my life, our life.

Since that, most everything was changed. Guess, that happened to everyone rite? Gosh, tak sangka dah jadi Umi. Still trying to adapt with this new life. Having a premature baby, especially your 1st really change and teach me a lot! Kesabaran salah satu nya, and Alhamdulillah i'm able to cope with my new routine now.

Basic routine
Pump every 2-3 hours (sometimes up to 5hours - overslept :p)
Going to hospital, visit Zakwan around 3pm. Going back around 5.30. Spend at least 1 hour with him.
Bertungku before and after mandi. (Pagi n malam)
Hot water bath (best!)

Honestly, it's tiring tho..but once i see my precious, it's all faded away.

Arini tak melawat dia, huhu. take one day rest, need energy untuk teruskan melawat die. Arap2 die membesar dgn sihat. Umi rindu Zakwan, dan umi tau Zakwan anak yg kuat. Be strong my son, semoga membesar dgn cepat, semoga kuat melawan kuman2 dalam badan ye. We love you much!!

Update weight as at Day15: 913g ( as at timbang 16/10/2011 malam)

Thursday, October 13, 2011

Alhamdulillah, Officially I'm an Umi [Part Two]

Salam.. okay, cont with the day my precious was born :)

02-10-2011, the day he was born...
Nothing unusual happened pagi tuh. Air ketuban xkeluar banyak, still mcm smalam,maintain. No contraction yet, which is good. Still hope that at least can delay one or 2 weeks, untill reach my 28th week.

CTG check pun tak tunjuk any sign of contraction. But, perasan CTG check pukul 6ptg, heartbeat baby agak laju dari biasa. Biasa 13+, kol 6 tuh sampai 16+. Terasa gak nak tanya nurse, tp since nurse kata takde paper then biar je la. Pas CTG kol 6 tu, sampai la dinner bubur ngan apa ntah. Masa masok spital 2hari ni, mmg pulun sampai abes lauk pauk die.sayang ooo..pastu dgn harapan berat baby sempat la bertambah dr jangkaan 800g tuh.Masa ni dah start sakit skit2..sampai nak makan pon xbrape lalu. Last2 baring je atas katil rehat. Kot la sakit2 sebab baby tgh gerak.

Malam tu, kol 8 lebey, sakit makin kuat kat bhgn bawah tu. Rasa cam xtertahan sgt dah, tp degil xnak panggey nurse. Assume sakit gitu2 jer.Then hubby kata mcm contraction sebab die prasan 5minit sekali. Uh, bile masa ntah die tgk jam, kompem daku sakit sampai xtgk kiri kanan dah masa tu. Trus panggey nurse, ckp sakit jer, xngaku ada contraction lagi.Hihihi. Nurse bawakle hot water kunun2 tuam kat tempat sakit, kot leh baik. Takk jalan jugak, makin sakit ada la..Pastu bagi pain killer plak..Sama jugak, takk jalan. Sahh, contraction le ni, bitau nurse sakit 5 minit sekali. Drg bawak CTG , check, yuhhuu mmg ada contraction. Call Dr, xlama pastu Dr smpai, check contraction and heartbeat baby. Suh nurse siapkan labour room and prepare all doc yg akan terlibat. Hoho, dah nak bersalin ke daku? Cuak tp sakit melebihi segala2 nya.

Xingat kol brape turun LR. Contraction makin kuat kol 10lebey, nak dekat kol 11pm kot. Bukaan dari 4cm masa memula sakit yg kuat skit, bile doc turun, die check dah besar  die ckp. Erk, tatau le brape cm. 8-10cm la kot. Apa lagi, bermula la episod seluk menyeluk. Huaa..seluk tu xde rasa apa, tp bile die dok bersihkan pundi kencing ngan adjust2 baby dlm perut (alhmdlah kepala baby ke bawah), sakitnyeeeee sampai menangis2. (malu plak kalo pk time tu :p). Bila nurse start suh teran tu, owhh..mmg teran sekuat hati, mcm org nak berak tu. Tapi mmg betul2 rasa sakit nak berak, so mmg daku teran mcm nak beak ler..Hubby dok pegang pala, tenangkan aku (thanks dear). Sekali ke 2 kali xingat, tup2 daku dpt rasakan ada satu object kuar "toingg" dari bawah. And everything rasa lega...

Baby trus diorang kejarkan utk bantuan pernafasan.Aku pon xsempat tgk muka baby , tp xpe itu yg terbaik utk dia. Xlama pastu, drg panggil hubby untuk azan and iqamatkan. Daku kena rest dlm LR at least sejam. Hubby kata baby kuar je aktif. Glad to hear that, but still worried. So sementara nak tunggu nek ward balik, lepak le ngan hubby ber2-an dalam LR. Sempat le muntah depan hubby,mujur hubby sempat mintak bekas dari nurse..opss, sorry syg. Xleh bgn kan.huhu.. Ada le sesi menangkap gambor dalam LR, muka daku mmg kepenatan sungguh le.. penat jugak meneran ye..sekecil tu pon boleh tahan. Alhamdulillah, bersalin ku dipermudahkan. Even tiada jahitan. Dalam kol 1pagi cenggitu, naik le daku ke ward. Nak tgk baby, hubby tak benarkan. Suh rehat, esok baru leh tgk.Huhuhu

Gitu le pengalam bersalinkan anakku yg pertama, yg skrang masih berada di NICU, HUKM - kerana lahir tak cukup bulan (premature baby). Lahir pada 02-10-2011, 11:53pm. Anugerah Ilahi yg tak terhingga untuk kami berdua. Daku yakin ada hikmah di sebalik segala yg terjadi. Mengharapkan agar our Muhammad dikuatkan semangat dlm memperjuangkan hidupnya.

Muhammad Shafy Zakwan, cepat sembuh , cepatla membesar ye anakku syg. Umi dan ayah sentiasa mendoakan Muhammad yer. We love you much !!

Wednesday, October 12, 2011

Alhamdulillah, Officially I'm an Umi [Part One]

Alhamdulillah,

Today is 11th day i become an Umi to my dearie son. Almost 3 months earlier than expected. Owh yes, my baby is a premature baby, was born while i'm carrying him for just 26weeks.(x puas pon lagi nak rasa die tendang2, hehe). And currently my baby still warded in NICU, HUKM for maybe a month or two, maybe.

Well, here's how it begin...

01-10-2011, day before he was born. 
Bangun pagi skit dari biasa, coz mak, abah ngan haikal nak pergi muar - nak jumpa tabib utk urut kaki, with pak usu. pas kunci pintu, tgk ada nasi lemak trus rasa lapar, dengan tak mandi nya terus melantak. tapi satu pinggan je. (jarang sungguh daku breakfast sebelum mandi). huhuhu. rasa sedap sungguh breakfast pagi tu.
dah abis makan, goreng telur untuk next batch pulak, since aku dah ratah telur grg tadi :p
abes je masak, tgh nak bawak pinggan g dapur tetiba .......
dussss...air jernih mengalir dari celah peha..wooo cuak sungguh masa nie. kalo tgk drama , ni mcm air ketuban. huhu. trus call Lien, nak kompemkan air ketuban tu (naive sungguh aku). mmg sah!

tambah2 panik aku.abes call Lien, mencurah2 air kuar lagi.macam tau2 je aku tgh gabra. Capai towel, trus g mandi nak g spital.Yela takkan busuk2 nak g spital kan. pas mandi, pakai sauk je suar,baju , tudung yg mana xyah gosok, amik buku merah tu, bawak purse trus panggey adik teman g spital. Aku drive.wohoo, masa ni mmg rasa nak sampai cepat je. patutnye aku xleh drive kot,pastu drv bukan main laju. huhuh. Sempat sms hubby je masa drv tuh.

Newey, sampai DEMC, trus kena warded dlm labour room sementara tunggu doc nak check. dlm 15minit jugakla doc nak check, tu pon kena turun klinik die untuk scan. Dgn bestnye doc kata "dah bukak 2cm ni". haaa? apakah? dah nak bersalin ke daku? doc anggarkan baby 800g, and if dilahirkan chances of survive agak kecik sebab die belom matang lagi. masa ni dah nak berjurai2 dah air mata nie.tp tahankan ajer. mak call, leh menenangkan diri lagi sebab still dlm bilik doc. kuar je bilik. angah plak call, seksa nye nak bercakap sebab dah nak meraung sgt2 dah. Mak,abah,paksu ngan haikal trus patah balik (xsempat nak berurut) once dgr brita daku ni.cian plak drg, tp kena la impom kan. huhu. hubby aku laks, trus balik dari opis, drive all the way from Johor, sampai dlm kol 2. Die sampai jer, trus aku menangis.Mmg dah xdpt tahan dah prasaan. Then doc pon dtg jumpa ktrg nak terangkan situation daku and all possibilities yg mungkin ada kalo baby dilahirkan dalam waktu terdekat. Aku tgk hubby aku mcm nak pengsan je dgr. Rasa lemah je ktrg dua dgr ayat2 yg kuar dari doc. Dalam hati hanya mampu berdoa agar dipermudahkan semua urusan, dan semoga anak kami selamat.

Malam tu hubby trus berhotel di hospital. Rasa sgt2 bersalah sebab tak mampu jaga baby dalam perut sebaik mungkin. Rasa i let him down. Mmg rasa sgt2 down, lagi2 tgk hubby menangis becoz of me. Malam tu, air ketuban macam dah kurang keluar. Alhamdulillah, mengharap air ketuban leh stop dari keluar and baby mampu producekan balik, sekurang2nya dapat hold dalam 2-3minggu.

Tidurlah kami malam tu dgn penuh harapan. Hubby pon penat drive, mmg tido pengsan jugakla dia malam tu.

To be Cont...

Tuesday, October 11, 2011

Week 26 Update?

Salam,

Baru nak merajinkan diri update blog ni, tetiba menghilang plak seminggu lebih. Baru je daku nak mengupdate daily pasal pregnancy, tup tup xsempat plak. Alhamdulillah, my lilttle caliph selamat dilahirkan secara normal pada 02-10-2011, 11:53pm pada usia kandungan 26minggu, awal 14 minggu dari due date.

Skrang baby ditempatkan di wad NICU, HUKM untuk pengawasan yg lebih teliti mungkin sebulan dua, sebab die baby pramatang (premature baby). Kesian sgt tgk die berselirat dgn wayar, tp daku yakin itu yg terbaik utk dia.

Harapnya my baby dapat melawan semua kuman2 dalam badan dia, dikuatkan semangat dan cepat naik beratnya.

Just wanna share this, infant below 37 weeks was called premature baby. Between 38-42 fully term baby, and beyond that postmature baby.



Will cont next post..Insy

*kena tukar dah header atas ni kot

Wednesday, September 28, 2011

Wordless Thursday

Salam..

4D of my little caliph, masa scan 23 weeks. He just look like him :)


Can't wait to see you my little one. Mmmuahhhsx!

Monday, September 26, 2011

Week-25 updates

Salam,

Diam-diam, dah nak masok 3rd trimester dah minggu ni. Alhamdulillah. Sekejup je masa berlalu kan. Kalo ikutkan, hujung minggu ni insy dah week ke -27. Tapi kalo tgk badan ni, ramai je kata perut ni kecik, hihi. Takpe la kecik pon, asalkan baby ni sihat hendaknya.

Week-25 checkup
Checkup DEMC haritu, 17/09/2011. Appointment kol 12.30, tapi masok kol 1 cenggitu. Kali ni, doc tgk2 result detail scan minggu sebelumnya and skali lagi scan baby. Seronok sgt jumpa baby :) Alhamdulillah, baby takde masalah. Tapi baby tak turun lagi, dok boleh pusing2 lagi dalam ni. Berat pon dah naik 700gram, membesar dgn jayanya. Happy2 *wink*wink*.

Since w26 , baru lah dapat rasa baby tendang2 dgn agak jelas. Skali skala dah nampak dah perut ni bergerak, wahh sgt seronok waktu tu. 1-2 hari ni pon selalu plak tgk perut ni kalo ada rasa pergerakan. And suke kaco baby kalo die dok tendang2 tu..ada respon plak tu. :p aihh, xsabarnya nak tunggu die kuar. Asyik tgk je gambo 4D yg dapat masa detail scan ritu. Cumillll sgt2.

*tak sabar nak balik, malam nanti nak main ngan baby lagi. hihihi. nak bercerita ngan baby.
Harap2 dapat hilangkan sedikit sebanyak kesedihan dalam hati ini :)

Thursday, July 21, 2011

1st Anniversary

Salam,

Its already past halfyear of 2011. Dah hampir bulan August pon, seminggu lagi umat Islam akan menjalani rukun islam yg ke-3. Pejam celik, dah nak abes taun pon. Macam-macam dah lalui tahun ni, dan alhamdulillah azam taun ni dikabulkan oleh-Nya. Harap2nya semua dipermudahkan-Nya. Amin..

Me&Him
2005, kami bermula. Long distance relationship, dari zaman belajar sampai la ke zaman bekerja, up and down, begitu banyak cabaran yg kami tempuhi dalam tempoh mengenali diri masing2. Akhirnya, selama 5taun berkenalan kami diIjabkabulkan di tarikh July 2010.

Sekarang dah Setahun, 11 hari kami melayari kehidupan as suami isteri, dan selepas 9bulan aku disahkan berbadan dua :) Sempat la juga meraikan Hari Ibu dan Hari Bapa taun nie (even xkuar lagi, hehe) Cuma, hidup kami still jauh jauh , sorang kat Selatan, dan aku still kat Johor. bile la nak didekatkan :(

And now, i'm glad i'm his and bakal jadi ibu kepada anak2nya. Harap Allah memberkati perkahwinan kami ini, dan berkekalan hingga ke akhirnya. I love him, and still in love with him.

Happy Anniversary yg Pertama Sayang..Love you much!

Tuesday, July 12, 2011

Kenapa berBlog?

Salam readers,

Agak lama jari jemari ni tak menaip sesuatu di sini. Jarang sungguh mengjenguk , mengupdate blog diri sendiri, tp  sungguh rajin baca blog kawan2, as usual , as silent reader jer.

Terfikir, apa sebenarnye purpose aku berblog? Untuk meluahkan perasaan? Untuk bercerita tentang hari2 seharian? Untuk memberi pendapat sebagai anonymous? Untuk apa yer sebenarnye?

Lain org, lain aturcara pemikirannya. Ada yg berblog untuk suke2, ada yg berpolitik, ada yg berkongsi perasaan. Namun bagi aku, sekadar ebagai satu catatan sejarah dlm hidup dan panduan untuk kehidupan yg akan datang. Mana tau, bile dah bercucu nanti, boleh share dgn cucu2 tersayang plak kan. Hehe.

Yang pasti, cukupla aku di kenali sebagai 'BantalTulang' di dunia blogging ini. Seperti yg ku katakan tadi, setiap org, ada aturcara nya tersendiri. Hormatilah.

Thursday, May 26, 2011

Karipap Oh Karipap

Untuk trimester pertama ni, alhamdulillah aku xde la kena morning sickness cuma selera makan yg agak terbatas. Since skrang dlm bedrest mode kat johor ni, so terkontang kanting la nak masak tghari.(Rindu mak masak :( ) Jadi, mmg xmasak la, hehe. Masak pon time abg nak balik rumah, tu pon kalo makan jarang la sepinggan unless kalo abg yg masak. :p
Tekak ni kadang2 nak berger, pastu nak jagung, so apa yg tekak ni nak layankan je janji makan. Mujur la takde kenan yg bukan2. so far semua boleh dicari atau dibuat sendiri.

Okeh, beberapa arini tekak rasa nak makan karipap. Kalo nak suh abg carik ptg2 ni jarang la ada jual kan. So inisiatif sendiri google la carik resepi karipap, tp xjumpa lak yg simple nye resepi. Last2, calling my mum mintak resepi. senang jer simple hehe. Ni resepi nye untuk yg 2-3 org makan je kot. (sikit je)

Doh
2-3 cawan tepung gandum
1 cawan air sejuk
1 sudu mentega (cairkan dgn air panas)
1/2 sudu garam (secukup rasa)


Inti
Sedikit daging cincang / daging potong dadu
3-4 Kentang (potong dadu)
1 sudu rempah kari (letak air skit)
Sedikit daun bwg dan daun sup.


Cara-Cara
1- Doh: Gaul mentega dengan tepung. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sampai dah jadi doh. Kalo dah jadi doh, xyah tambah air dah. Pastu letak garam .
*Kalo terlembik, pandai-pandailah tambah tepung.


2-Inti:
a) Tumis bwg besar , bwg putih, rempah kari  sampai kari masak.
b) Masukkan daging, kentang. Bahan ni leh digantikan dgn ayam, keledek, ikut suka.
c) Letak air secukupnye - untuk empukkan kentang ngan daging tu
d) Tunggu sampai masak dan semua empuk.
e) Tabur kan daun bawang dan daun sup utk bau wangi skit. (letak salah satu pon xpe, mana yg ada)


Pastu doh tadi, my mum's nye style die amik satu bahagian, gelek panjang2 pastu potong kecik2 cam mamak wat doh roti canai tu. Pastu canaikan die, gelekkan bulat2 satu-satu, letak inti and kelepet die. Kalo sapa2 yang tek reti kelepet tu, leh beli benda yg dah siap leh kelepet sendirik.
Kalo aku, puas lagi makan kelepet ngan tgn.

So skrang ni, tgh tunggu daging lembut. Doh dah siap. (Ni first time buat sendirik :p) Nanti dah siap, akan post gambar kat sini yer. Tungguuu....

Salam.

Friday, May 20, 2011

Surprise! Part2

Salam readers,

Okeh. Sorry readers xdapat update hari yg dijanjikan , atas sebab sebab yg tak dapat dielakkan. Okeh, kite sambung cerita. Apa jadi erk masa labour day ritu. Syukur, penantian  kami selama hampir 10 bulan akhirnya dimakbulkan Allah. Alhamdulillah, aku disahkan mengandung 5minggu :)

Alkisahnye, beberapa hari sebelom disahkan, aku asyik sakit2 jer masa kencing. Aku suspect kena kencing kotor. Mula-mula malas nak jumpa doctor sebab nak cuba hilangkan dgn minum air banyak2, tp makin lama makin sakit sampai la ada kuar darah skit, so nak taknak maka ketemulah daku dgn doctor utk berubat. Benarnye, aku paling xsuke makan ubat.uhuhuh. Lepas few days makan ubat doc, still xbaik baik lagi. So kebetulan weekend aritu hubby turun , ktrg jumpa la doc kat kawasan rumah plak sebab makin teruk. Doc pon kasi la ubat antibiotik and masa tu kebetulan dah hari ke 42 tapi period masih tak turun lagik. So aku request nak buat UPT tp doc tu kata terlambat awal. So, aku pon hajatnye nak coba coba wat UPT sendiri kat rumah esoknye.

1st May
Bangun pagi tu, terus sambar UPT tapi xbitau hubby pon nak wat testing. Ye lah, dah macam rutin setiap bulan wat upt, so mcm dah lali sgt.heheh. Kali ni ntah macam mana mmg xrasa mcm mengharap sgt, mungkin sebab dah buat banyak kali kot, tatau la. Few seconds pas letak urine kat tester tu, tup tup aku nampak macam second line tu mcm muncul. Mula mula ingat mata aku yg silap, rasa cam nak lompat lompat dah dalam toilet tu. Terus settlekan mandi n tgk balik tester. Sah, ada 2line, for the first time! Yahoo!!
Masok bilik bitau husband, terkejut gak die, and of course la kami sgt2 happy especially aku ni ha.heheh. so pagi tu, siap siap terus g klinik, utk kompemkan. kat sana wat upt gaks, naik gak 2line. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.

Lepas doc kompemkan pon, aku wat lagi 2nd test esoknye sebab rasa mcm xpercaya lagi. Isnin, terus g jumpa doc kat kl, utk scan sebab aku rasa xkompem selagi xnampak. Doc scan dari atas, xnampak paper, risaunye hati, tapi bila scan dari bawah yeay nampak dah kecik nye kantung baby. Rasa nak nangis jer masa tu tgk baby (kantung), hehe. Masa doc print out pic baby tu, tenung je lama2 rasa cam miracle sgt2. Terus email kat hubby, tp rupa2nya die tatau mana satu kantung baby, hihih. lawak tol.

Morning sickness
Untuk minggu2 awal masa aku tau aku preggy, mmg xde alahan atau pening , muntah, loya2 ataupon morning sickness. Xde masalah makan, cuma selera suka nasi ayam jer. Nasi putih langsung xde selera. Agak bertuah sebab masih boleh drive g keje sendiri. Cuma skrang ni, harini genap la 8 minggu, selera makan makin takde, maka badan pon makin lemah, pening2 sebab tak cukup makan. Nak masak apatah lagi, tgk makanan pon dah takde selera tapi kesian baby. So gagahkan juga carik makanan yg aku leh bangkitkan selera.

Skrang ni aku tgh bedrest kat Johor, kenapa bedrest? Nanti next post diceritakan. Moga readers doakan kesihatan yg terbaik untuk aku & baby yer ;)

"Ya Allah, semoga zuriat yg bakal lahir ini menjadi anak yg soleh & solehah kelak. Moga aku dikurniakan kesihatan yg baik sepanjang tempoh kehamilan ini. Amin"

Sunday, May 15, 2011

Surprise! Part1

Salam readers,

Sebulan sekali update blog gara-gara kemalasan tahap gaban. Kerja yg sangat bz, sampaikan dah taktau nak buat yg mana satu. Last2, lepak kat forum RH jer. Sejak2 dpt berita yang sgt2 menggembirakan hati masa labour day aritu, mmg dah makin kerap berkunjung ke RH ~ nak menuntut ilmu :)

Apa erk surprise tu? hehe, rasanya malam ni mcm xsempat nak update sebab mcm banyak je nak bitau kat sini. Insy, esok saya annouce, tp mungkin ada yg dah boleh guess kot. hehe, di sebabkan kemengantukan yg melanda diriku ini, kite sambung Part2 esok ~ dgn paparan yg lebih menarik :)

Selamat malam readers. Jumpa esok, insy.

Assalamualaikum :)

Monday, April 18, 2011

Salam readers,

Lama sungguh tak mengjenguk blog ni, update entry apatah lagi. Lately, hidup makin diduga dengan macam2 dugaan, ada yang manis dan tak kurang ada yang pahit. Kadangkala, setabah mana pon hati ini, tumpah juga air mata. Namun, kuatkan semangat wahai wanita, tiada bebanan yang diberi oleh-Nya melampaui batasan dan kemampuan kita. Insy, setiap dugaan dan cabaran ada hikmah yang terselindung. Bersabarlah wahat hati :)

Arini, dalam facebook ada kawan share artikel dari iluvislam.com lagi. Sekali baca, terlintas dlm fikiran betapa dekatnye artikel ini dgn dilema hidupku sekarang. Alhamdulillah , artikel ni sedikit sebenyak menginsafkan diri yang terleka.

Adakah Kita Bertemu Dengan Orang Yang Salah?


Terkadang kita terfikir :
Adakah kita bertemu dengan orang yang salah?
Teman sekerja yang tak 'ngam'?
Kawan - kawan sekolah atau universiti yang tidak boleh nak buat geng study?
Housemate yang menyakitkan hati (sebab tak pandai membasuh pinggan, bercakap menggunakan kata-kata yang pedas, dan sebagainya) ?
Ataupun kekasih yang tiba-tiba dirasakan tak serasi?
(atau mungkin juga adik beradik, keluarga yang kita tidak boleh fahami perangai mereka?)
((ingat, entry ini bukan hanya untuk cinta-cinta sahaja, okey?))
Kerana hakikatnya, kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.
Pelbagai ragam dan karenah manusia yang  dapat kita temui di dunia ini.
Kerana berlainannya manusia itu adalah untuk apa .....
 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]
Untuk lita'arafu..
Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.
Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.
Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.
Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.
Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.
Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..
Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?
Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...
Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.
Takkan!
Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.
Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.
Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.
Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.
Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita: 'akan kekurangan diri kita sendiri.'
Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.
Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,
Untuk kita belajar sesuatu darinya.
Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ... semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.
Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.
Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.
Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.
Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?
Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.
Itulah dia Allah.
Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.
Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.
And He Knows best.
Wallahua'lam.
Bersabar, dan teruslah berdoa.
Allah itu pasti menetapkan sesuatu yang terbaik buat kita, jika kita benar-benar yakin akan Dia..
~ Nur Aisyah Zainordin Artikel iluvislam.com ~ 

Tertarik dgn statement "di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.And He Knows Best"
Hanya satu yg kupinta, "Berkatilah perjalanan hidupku, berkatilah perkahwinanku, dan bawalah hamba-Mu ini ke jalan yang benar dan diredhai oleh-Mu , Ya ALLAH. Amin "

Monday, March 28, 2011

Lawatan ke DEMC

Salam,

Nak update pasal jumpa dr. pakar kat DEMC, shah alam aritu. Set appointment with Dr. Norleen kol 10.15 pagi , sabtu 26 March 2011. So last wik, turn hubby lak turun yeay!! so, pagi2 lagi dah kuar dr rumah...tu pon dah lambat, sampai 10.30, mujur xramai org sana.. since ada referral letter , so kena wat GL dulu, leh plak lupe nak amik GL before pegi jumpa doc.. heheh. kat sini die ada satu bilik khas utk request for GL.. so bla bla, tunggu la turn..dlm 20minits kot, since doc tu kuar g tempat lain sat..

masok le dlm bilik ngan dupdap dupdap..huhu, risau jerk kalo ada paper..doctor tanya pasal history, berat, tinggi. so aku dalam category overweight (obviously) , then die scan perut tgk rahim, ovari yg telah tiada..huhu..
dr. kasi makan ubat Metformin (Glucophage) 500mg untuk makan selama sebulan.. untuk stabilize kan hormon lebey kurang. Next, kena sambung wat appointment with dr. Fertelity which is dr. lelaki. tgk dulu camne 1st round, kalo xselesa maybe carik fertelity ngan SJMC balik kot...

Skrang ni makan ubat dr jer. try campor ngan bidadari, nampaknye xsesuai, sakit giler kat bahagian bawah nie..Hopefully, my hormon will get better , lose some weight and increase opportunity to get pregnant...

Doakan saya.... Amin..

Tuesday, March 22, 2011

Dengarlah Cerita Isterimu...


Terjumpa artikel yang menarik dari iluvislam.com tadi, nak share kat sini... khas untuk para2 suami.. 
Rasanya situasi macam ni makin menjadi2 dlm masyarakat kini, mungkin dengan pembangunan dan taraf hidup yg semakin moden dan tinggi sekarang ni salah satu punca.  Wallahualam... sayang, hidup berumahtangga tapi masing2 dgn kehidupan masing :( 
---------------------------------
Kita biasanya balik ke rumah selepas kesibukan kerja di pejabat dengan niat untuk berehat melepaskan penat jerih. Ada juga dikalangan kita yang berniat balik ke rumah sekejap untuk mengambil pakaian sukan dan kemudian terus ke gelanggang permainan bersama-sama dengan rakan-rakan sepejabat atau sepersatuan.
Tidak kurang pula yang sampai di rumah terus mengerjakan solat 'Asar dan kemudian ke halaman rumah meneruskan kerja-kerja menanam pokok bunga kesayangan kita itu.
Apabila sampai ke rumah, hanya anak-anak kita sahaja yang menyambut di pintu. Isteri kita yang "full time house wife" tu ,meneruskan pekerjaan biasanya seperti melipat kain, gosok baju atau menyapu halaman rumah petang-petang.
Kita pun mencium anak-anak dan terus ke bilik tidur dan membuat kerja-kerja seperti di atas tadi. Tidak ada senerio drama tv seperti isteri menyambut dan menyediakan minuman untuk suaminya, sambil suaminya pula merebahkan badannya di sofa empuk "italian set" nya itu.
Bagi isteri yang balik bersama-sama kita satu kereta pula, sepanjang perjalanan dia lelapkan matanya menghala keluar hinggalah sampai ke rumah. Tiba di rumah, masing-masing dengan urusan sendirian, sibuk macam di pejabat tadi. Alangkah ruginya kita menpunyai pasangan yang halal tetapi hubungan kita seperti "bukan muhrim".
Sudahlah kita berpisah lebih lapan jam sehari dengannya kerana bertugas di pejabat, ditambah pula dengan hubungan yang hambar apabila bersama di rumah. Dengan ini, ramailah dikalangan kita yang tidak dapat menikmati cogan kata yang popular masa kini, "Rumahku Syurgaku".
Mengapa boleh terjadi demikian? Mari kita analisis sketsa di atas. Semasa baru-baru kahwin, biasanya isteri kita tu lah yang menyambut kita di pintu dengan senyum manisnya dan memimpin kita ke kerusi atau ke dalam bilik tidur. Dan di situ jugalah dia akan bercerita mengadu hal peristewa-peristewa yang berlaku sepanjang ketiadaan kita di rumah.
Macam-macamlah tajuknya hingga kadang-kadang naik meluat mendengarnya. Tetapi, kita pada masa itu memang pendengar yang amat baik sekali dan bersungguh-sungguh melayan cerita dan emosinya. Baru kahwinlah katakan. Tetapi sekarang semuanya itu hanya tinggal kenangan.
Wahai suami-suami yang dimuliakan,
Memang kita lebih sibuk dari dia. Memang kita lebih banyak memikirkan masalah masyarakat dan negara. Memang minat kita berbeza. Memang kita malas mendengar cakap dia.Tetapi, pernah tak kita fikirkan hasilnya jika kita mendengar sekejap ceritanya bila sampai di rumah setiap petang.
Jika kita boleh meneruskan tabiat seperti baru-baru kahwin dulu tu, menjadi pendengar yang baik, meluangkan masa dalam lima minit mendengar ceritanya sebaik sahaja kita tiba di rumah. Mengangguk-anggukkan kepala dan bersetuju dengan pandangan-pandangannya. Menegur ceritanya apabila dia mula nak mengumpat dengan cara yang baik. Yakinlah, hasilnya nanti, dia akan rasa terhibur dan merasakan dialah orang yang paling gembira sekali pada hari itu.
Cintanya rasa berbalas apabila aduannya itu dilayan dengan belaian kasih mesra. Kusut masai semasa dia memerahkan otaknya membersih, mengindahkan rumah kita dan memasak masakan kegemaran kita, akan terurai kerana kesanggupan kita mendengarnya sembangnya itu.
Tak lama wahai suami-suami, hanya lima minit sahaja yang perlu kita luangkan untuknya, tetapi kesan boleh menceriakannya selama 24 jam untuk hari yang berikutnya.
Niatkan di hati kita untuk mendengar ceritanya sama ada dirumah atau di dalam kereta sebaik sahaja kita melangkah keluar dari pejabat. Jangan amalkan singgah dulu di cafetaria untuk minum petang dengan rakan-rakan sepejabat, ini akan menyebabkan kita merasakan isteri tidak perlu lagi melayan kita di rumah nanti.
Sebab kita sudah kenyang. Sampai di rumah mulakan dengan soalan, "Ada berita baik hari ini ke?" atau yang serupa dengannya. Yakinlah, sebulan kita amalkan, pasti isteri kita akan bersama-sama dengan anak-anak kita menyambut di muka pintu dengan senyuman meleret hingga ke telinganya. Kita juga yang akan terhibur.
Amalkanlah
------------------------------
~Semoga kehidupan kami ber2 sentiasa diberkati-Nya dan sentiasa mesra hingga ke akhir hanya.Amin~

Monday, March 21, 2011

Penantian March berakhir jua...

Salam...

Ceh, tajuk cam surprise jer :p Alkisahnya, arini tanpa diduga cik P datang menjenguk sudah lepas 40hari since last period.Lama berteleku kat toilet masa, xsangka and hampir xpercaya..nak menitik air mata pon ada, mission incomplete nampaknya. Kuatkan semangat, in positive way, Alhamdulillah...masih ada peluang lagi.

Kali ni spotting die mmg kuar merah yg sgt jelas, xmacam bulan lepas, samar2 jer, so kali ni mmg konpiden dah xleh semayang. Padanla smalam dah start sakit2 kat bawah tu, skrang pon masih sakit2 lagi kat tgh2 ni, rahim erk? Since aku takde senggugut, so far rasa sakit2 ni jer wat xbrape selesa, ke yg ni senggugut eh? *confius2* ikutkan kaler spotting ni, nampak gayanya hormon dah semakin stabil, arap2nye cycle pon dah makin tetap pasni..Amin

hurm, dalam RH tadi, ada forumer ni share sperm mati kalo jumpa air, sebab tu tak digalakkan bersama lepas mandi. Erkk?? seyes tatau fakta nie..aiseh, banyak lagi ilmu suami/isteri tak khatam lagi nie... nanti nak googling pasal benda nie.

paper pon, arini mmg ari yg sgt down, emosi bercampor aduk, sampaikan ofismate pon xbrani nak tegor. mujur ada choc, pas makan jer terus tenang, betolkan choc ni leh ilangkan tensen, so bolehla makan choc banyak2 eh..hahahah..alasan :p

huarghh....mata sudah layu.....esok *kot* berjumpa lagi..Selamat malam semua.....

Assalamualaikum ;)

Wednesday, March 9, 2011

Leap Year

Baru jer abes tgk citer Leap Year at HBO..masok wayang lasy year rupa2nya.. ingatkan citer ni kurang menarik..memula tgk sebab music die rancak, tapi memula ingatkan citer die cam slow...

tapi still xtukar2 tv, nak jugak tgk citer ni...soo sweet citer ni..sgt2 best, tp i believed tak semua suke sebab plot die cam slow jer...tapi aku suke...romantic comedi... 

lagu colbie caillat ni pon sgt sesuai ngan citer nie....arghh..my Declan... :p

Tidow..Salam semua..


Thursday, February 17, 2011

Hawa - Tulang Rusuk Kirimu

WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
 LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti). Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat dia menemukan WANITA untuknya, dia tidak lagi merasakan sakit di hatinya…
Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.
Kenyataan hidup yang kejam membuatkan mereka mulai menyisihkan impian dan cinta di antara satu sama lain. Mereka mula bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.
Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak “Kamu tidak cintakan saya lagi!!!”. LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak “Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!”
Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.
“Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing” .
Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.
Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan…
LELAKI : Apa khabar?
WANITA : Baik… kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan.Kamu tahu nombor telefon saya kan ? Tidak ada yang berubah.
WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz “Selamat tinggal…”
Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.
—————————————————————————————————————–------------------------------------------
Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat… .
Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati… Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan.
Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.
Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??
—————————————————————————————————————–------------------------------------------

"Hanya mampu berdoa & berharap agar aku ialah tulang rusuknya kini & selamanya , Amin..."

Tiada Duka Yang Abadi

Salam readers,

Baru abes tgk citer Kashaf Imani  kat NTV7. Citer yg agak slow + kaler yg ke'oren'2an , huhuhu..pelik tgk kaler muka diorang. Tapi even slow, ntah camne plot citer die agak menarik, which berjaya buat aku melekat tgk sampai abes.. n i fall in love with one of the song dlm cite rni..'Tiada Duka Yang Abadi' by Opick.. Owh, lagu2 die mmg aku minat..sejuk jer dgr lagu ni...

Kalo xcaye, download & dgr la..Leh donlod kat 4shared gaks..

Lirik Tiada Duka Yang Abadi
Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam ‘kan berakhir, hari ‘kan berganti
Takdir hidup ‘kan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini



and sedikit sebanyak, menginsafkan diri yg banyak dosa ini. 
Ya Allah,.Ampunkanlah dosa2 kami, berikanlah kami hidayah & petunjuk dari-Mu Ya Allah, Sesungguhnya hamba-Mu ini banyak dosa kepada-Mu....


Amin Ya Robbalalamin...